Render oosterweel

Oosterweelcampus verwelkomt eerste medewerkers

Meer over

Een jaar nadat de leerlingen van Heder hun schoolgebouw op de Luchtbal verlieten, verwelkomt de site aan de Galjoenstraat opnieuw bewoners. Het gaat dit keer om medewerkers van TM ROCO, het aannemersconsortium dat in het kader van de Oosterweelwerken actief is op rechteroever. Met hun komst luiden ze een nieuw tijdperk in voor het voormalige schoolgebouw, dat vanaf nu door het leven gaat als de Oosterweelcampus. De komende maanden zullen de medewerkers van TM ROCO het gezelschap krijgen van collega’s van Lantis (bouwheer), Rinkoniên Rechteroever (aannemersconsortium Oosterweelknoop) en OCOTECH (aannemersconsortium van de technische installaties). Eind oktober, wanneer de hele verhuisoperatie is afgerond, zullen om en bij de 650 Oosterweelmedewerkers een nieuwe werkplek hebben op de campus.  

“Het Oosterweelproject is een complexe opgave. We kunnen rekenen op de knapste aannemers om het te bouwen, maar indrukwekkende kennis en expertise alleen zullen niet volstaan om te slagen in onze opdracht. We moeten ook oprecht en intens samenwerken, en hoe kunnen we dat beter doen dan samen dezelfde werkvloer te delen?”, zegt Gert Osselaer, directeur Operaties bij Lantis. “Op deze manier verkleinen we de afstand tussen de bouwheer en de aannemers en slopen we de muurtjes die een vlotte samenwerking soms in de weg staan.” 

Op woensdag 21 augustus nemen de eerste medewerkers van aannemersconsortium TM ROCO hun intrek in de Oosterweelcampus. Directeur omgeving van Lantis Bart Van Camp, Schepen van Mobiliteit Koen Kennis, directeur uitvoering van TM ROCO Johan Mignon en direct
Op woensdag 21 augustus nemen de eerste medewerkers van aannemersconsortium TM ROCO hun intrek in de Oosterweelcampus. Directeur omgeving van Lantis Bart Van Camp, Schepen van Mobiliteit Koen Kennis, directeur uitvoering van TM ROCO Johan Mignon en direct

Van schoolgebouw tot Oosterweelcomplex 

Dat slopen mag je letterlijk nemen. Het afgelopen jaar werd er stevig gewerkt in het voormalige schoolgebouw. Het dak werd gerenoveerd, het terrein onthard, de verwarmingsinstallatie vernieuwd en er werd een ventilatiesysteem geïntegreerd. Het vernieuwde dak wordt dit najaar van zonnepanelen voorzien zodat de campus in de eigen energiebehoefte kan voorzien. “We zetten maximaal in op circulariteit”, zegt Gert Osselaer. “Het gebouw mag dan vandaag een nieuw leven krijgen als kantoorruimte, dat blijft het in toekomst – na onze werken- niet. Daarom kiezen we voor materiaal dat we nadien een tweede leven kunnen geven. Maar ook zaken uit de oude school, zoals kabelgoten, plafondtegels of meubilair, werden herbruikt in plaats van ze weg te gooien.” 

Ondertussen telt de campus 644 werkplekken, 67 flexplekken, 40 vergaderzalen, bel- en vergaderpods, twee polyvalente ruimtes, een aula en een bistro. Hoewel de eerste medewerkers er vandaag al intrekken, is de campus nog niet helemaal klaar. Daarvoor is het wachten tot half oktober, wanneer het merendeel van de medewerkers richting Galjoenstraat trekt.  

Mobiliteit 

Op het vlak van mobiliteit werd het nodige voorzien om ervoor te zorgen dat er plaatselijk geen verkeersknoop dreigt. Er zijn 170 parkeerplaatsen en fietsenstallingen voor zeker 140 fietsen. Het treinstation Luchtbal is vlakbij, net als een hub van Velo en van de elektrische deelfietsen van Donkey Republic. We moedigen de medewerkers aan om hun wagen op de Park and Ride van Luchtbal te stallen, van waaruit ze per tram de Hedersite makkelijk kunnen bereiken.  

Het kruispunt Groenendaallaan met de Bermstraat werd de voorbije weken heringericht zodat dit de hoofdtoegang vormt voor de Hedersite en de omliggende straten. De Klipperstraat is niet meer toegankelijk omdat deze straat deel zal uitmaken van de Oosterweelwerf. 

Samen op één plek 

Lantis kiest er bewust voor om samen met de aannemers op één werkplek te zitten. Nochtans voorzagen de originele werfplannen in een apart containerdorp per projectonderdeel. Daar werd uiteindelijk vanaf gestapt.  

"Voor ons is de Oosterweelcampus een comfortabele en inspirerende werkplek, van waaruit we efficiënt de werkzaamheden aan het Oosterweelknooppunt kunnen aansturen."- Koen Versypt, projectdirecteur Rink OWK 

"In The Beacon werkten we al nauw samen met onze bouwheer, en die sterke band willen we in de Oosterweelcampus graag verder versterken."- Paul Celis, projectdirecteur Ocotech 

Met de komst van de Oosterweelcampus kunnen we samenwerken met de verschillende werven op Rechteroever in de nabijheid." – Jeroen Philtjens, projectdirecteur TM ROCO 

Eind oktober, wanneer de hele verhuisoperatie is afgerond, zullen om en bij de 650 Oosterweelmedewerkers een nieuwe werkplek hebben op de campus.
Eind oktober, wanneer de hele verhuisoperatie is afgerond, zullen om en bij de 650 Oosterweelmedewerkers een nieuwe werkplek hebben op de campus.

Een plek met een geschiedenis 

Dat die verbinding tot stand komt op de site van Heder, lijkt een mooie speling van het lot. Het Sint-Jozefinstituut heeft namelijk een cruciale rol gespeeld in de geschiedenis van het Oosterweelproject. In 2008 protesteerden de leerlingen van dit instituut op de Grote Markt van Antwerpen tegen de komst van de Lange Wapperbrug, die op enkele tientallen meters van de speelplaats zou komen. De Lange Wapper kwam er uiteindelijk niet, maar daarmee waren de zorgen voor de instelling, die kinderen en jongeren met een beperking opvangt, nog niet van de baan. Ook zonder brug bleek de huidige locatie moeilijk verzoenbaar met de werken aan de Oosterweelverbinding. Er werd een oplossing gezocht en gevonden in de vorm van een nieuwe school op een nieuwe locatie in Ekeren. 

Antwerps schepen voor mobiliteit Koen Kennis is goed vertrouwd met de locatie: ‘Van een win-win gesproken. De kinderen die hier ooit schoolliepen, doen dat nu in veel betere omstandigheden op de Rozemaai. Dat uitgerekend de Oosterweelcampus hier in de plaats komt, maakt de cirkel rond. Straks zal ook deze omgeving grote stappen zetten op het vlak van leefbaarheid en bereikbaarheid.’ 

Samen met de buren 

De Oosterweelcampus wordt niet alleen een plek waar de bouwheer en aannemers samen werken, Lantis wil de campus ook bewust inzetten als een schakel naar de buurt. “De omgeving van Luchtbal ondergaat de komende jaren een heuse transformatie, met het Viaduct dat verdwijnt en de Groenendaallaan die verdiept wordt aangelegd. De vrijgekomen ruimte wordt groen en opnieuw leefbaar voor de buurt”, duidt Gert Osselaer van Lantis verder. “Voor het zover is, moet er flink gewerkt worden. Die operatie kunnen de bewoners van Luchtbal vanop de eerste rij volgen. Omdat het niet altijd makkelijk zal zijn, willen we voor hen een goede buur zijn. Die zijn huis openstelt en bij wie je altijd terecht kan als je vragen hebt.” De bistro en de buitenruimtes die deel uitmaken van de campus zouden zo een ontmoetingsplek voor de buurt kunnen worden. “De gesprekken hiervoor lopen. In het najaar willen we onze buren alvast een eerste keer ontmoeten en welkom heten op onze campus.”  

Daarnaast zijn we ook actief bezig met het opzetten van samenwerkingen met maatwerkbedrijven. Bedoeling is om deze bedrijven in te zetten voor de invulling van de facilitaire diensten op de Oosterweelcampus en het onderhoud van onze buitenruimte. 

Gerelateerd nieuws