Render oosterweel

Lantis saneert deel van Lobroekdok tijdens Oosterweelwerken

Begin juli diende Lantis een bodemsaneringsproject (BSP) in voor het deel van het Lobroekdok dat voor de Oosterweelwerken wordt ingenomen. Bij een eerdere sanering van de bodem werd de aanwezigheid van PFAS, PAK’s, zware metalen en minerale olie vastgesteld. 

Lantis saneert een deel van het Lobroekdok tijden de Oosterweelwerken
Lantis saneert een deel van het Lobroekdok tijden de Oosterweelwerken

Enkele jaren geleden werd het Lobroekdok opgeruimd als voorbereiding op de Oosterweelwerken. Om het Viaduct van Merksem af te breken, de nieuwe snelweg te verdiepen én maximaal te overkappen, nemen we namelijk een deel van het dok in. Naast hopen afval en heel wat vervuild slib haalden we toen 17 scheepswrakken boven. 

Bij deze sanering bleek dat de waterbodem van het dok ook vervuild was met PFAS, wat voorheen niet geweten was.   

Lantis zal bij de Oosterweelwerken het deel dat we innemen verder saneren. Hiervoor dienden we een nieuw BSP in bij OVAM, de Vlaamse Maatschappij bevoegd voor het beleid rond afval, materialen en bodem. 

Dit BSP werd nu volledig en ontvankelijk verklaard door OVAM, waardoor het openbaar onderzoek kan starten. Dit kan je raadplegen via het loket van OVAM. (rechtsboven doorklikken op de volledig en ontvankelijk verklaarde bodemsaneringsprojecten).