De nieuwe Scheldetunnel komt eraan
Dit jaar komt de nieuwe Scheldetunnel naar Antwerpen. We bouwden de nieuwe tunnel in acht aparte delen in de haven van Zeebrugge. Elk tunneldeel is groter dan een voetbalveld. Langer dan de hoogste kathedraal. Zo lang als vijf walvissen na elkaar. Echte reuzen. En dit jaar drijven ze één voor één naar Antwerpen, een spectaculaire reis van meer dan 100 kilometer over de Noordzee en de Schelde.
De kanjers zijn op komst!
De Scheldetunnel is een cruciale schakel van de Oosterweelverbinding. De nieuwe tunnel verbindt beide oevers van de Schelde en helpt zo mee de Antwerpse Ring te sluiten. Vlotter en veiliger verkeer, naar en langs 't Stad: een voordeel voor heel Vlaanderen!
Van Zeebrugge ...
In Antwerpen is er simpelweg geen plaats om een tunnel van 1,8 kilometer te bouwen. Daarom begint de reis in Zeebrugge. In een groot bouwdok aan het water liggen acht betonnen tunneldelen klaar voor vertrek. Elk deel is 160 meter lang, 42 meter breed en 10 meter hoog. Gewicht: een slordige 60.000 ton. Hoe krijg je zo'n kanjers tot in Antwerpen? Door ze te laten drijven! We maken eerst elk deel helemaal waterdicht en zetten dan het bouwdok onder water.
De acht betonnen kanjers zijn klaar! Ze worden volop klaargestoomd voor hun reis van Zeebrugge naar Antwerpen. We sluiten ze af met kopschotten, voorzien ze van ballasttanks - vijf per tunnelelement - en spannen ze telkens stevig aan met stalen kabels.
... via de Noordzee en de Schelde
Eén voor één vertrekken de tunneldelen in het voorjaar van 2025 voor hun reis over het water. Vier sleepboten en één duwboot begeleiden elke kanjer via de Noordzee naar de Schelde. Onderweg houden ze twee keer halt om te wachten op het juiste getij.
... naar hun eindbestemming in Antwerpen
Elk tunneldeel is ongeveer 30 uur onderweg. Eén voor één komen ze aan in het Doeldok in de Waaslandhaven. Deze zomer, zodra de voorbereidende werken klaar zijn, gaan de delen naar hun eindbestemming aan het Sint-Annabos. Daar wordt elk tunneldeel tot zinken gebracht en nauwkeurig aan elkaar bevestigd.
De tunneldelen vertrekken vanaf 19 mei vanaf hun bouwlocatie in Zeebrugge naar het Doeldok. Onderweg houden ze twee keer halt om mee te reizen met vloed. In het Doeldok wachten ze tot ze deze zomer kunnen afzinken in de Schelde.
We zinken de tunneldelen één voor één af in de Schelde en maken ze waterdicht aan elkaar vast. Da's millimeterwerk!
11 april 2025
We zetten het bouwdok met de acht betonnen kanjers onder water.
19 mei 2025
Het eerste tunneldeel vertrekt naar Antwerpen. De reis start!
4 juli 2025
Tijd om het eerste tunneldeel af te zinken in de Schelde.
December 2025
Het is zover! Al onze kanjers liggen op hun plaats in de Schelde.
2026
De tunnelconstructie is klaar. Op naar de volgende stap: de inrichting van de tunnel.
De planning is onder voorbehoud en onderhevig aan een heel aantal factoren zoals weer, wind, stroming en getijden.
En wanneer rij ik door de tunnel?
Na de reis van de tunneldelen naar Antwerpen moet de tunnel nog helemaal ingericht worden. Volgens de huidige planning rijden in 2028 de eerste fietsers door de tunnel, in 2030 de eerste auto's. Zo maken we alvast de verbinding tussen de nieuwe snelwegen op Linkeroever en de haven/het noorden van de Stad. In 2033 nemen we de volledig rondgemaakte Antwerpse Ring in gebruik.